LISÄERISTYS

Miksi lisäeristys?
Hyvin eristetty rakennuksen vaippa hyvin vähentää lämmönhukkaa ja energiankulutusta. Rakennuksen vaippa koostuu pinnoista, jotka ympäröivät talon lämmitettävää tilaa (lattia, seinät, ikkunat, ovet ja katto). Huonosti eristetty rakennuksen vaippa johtaa lämpöhäviöön.

Lisäeristys tarjoaa hyvin eristetyn vaipan, joka vähentää talon energiatarvetta, alentaa energiakustannuksia, parantaa sisälämpötilan hallintaa ja sisätilojen viihtyisyytä. Hyvin tehty lisäeristys voi myös estää kosteusvaurioiden syntymisen.
Milloin on aika miettiä lisäeristystä?
Uusi talo ei yleensä tarvitse lisäeristystä, jos se on eristetty tämän päivän energiatehokkuusvaatimusten mukaisesti.

Vanhemmissa taloissa, jotka ovat rakennetut ennen vuotta 2000, on kuitenkin hyvä tarkistaa eristys. Vanhemmissa taloissa on usein riittämätön eristys, joka johtuu mm. riittämättömästä eristyksestä. eristysmateriaaleista, joidenka eristysominaisuudet ovat huonot (esim. sanomalehdet, lastut, turve) tai eristemateriaali, joka on painunut kasaan ja menettänyt eristyskykynsä vuosien aikana.

Monissa tapauksissa huomaat itse, kun kotisi on huonosti eristetty. Energiakustannukset tuntuvat korkeilta. Kylmää huokuu vedon muodossa ikkunoista ja ovista. Lattia on kylmä. Tällöin lisäeristys on hyvä investointi.
Alakaton eristys / Ullakon eristys
Fyysisistä syistä suuri osa lämmöstä menetetään ylöspäin. Vanhoissa taloissa noin 15 % lämpöhäviöstä tapahtuu katon kautta. Siksi välipohjan tai ullakon lisäeristys on suositeltavaa, varsinkin jos nykyinen eristys on alle 20 cm. Ruiskueriste on helppo levittää alakattoon ja vaatii vain vähän valmistelutyötä.
Ulkoseinien, lattioiden, kellarien ja ryömintätilojen eristys
Vanhoissa taloissa noin 20 % lämpöhäviöstä tapahtuu ulkoseinien kautta ja 15 % lattian ja kellarin kautta. Lisäeristämällä seinät, lattiat ja kellarit vähenee talon energiantarve merkittävästi. Seinä- ja lattiapintojen lisäeristys vaatii laajempaa esityötä ja on kannattavinta tehdä suunnitellun remontin aikana. Kellarien ja ryömintätilojen lisäeristys sen sijaan vaatii minimaalista valmistelutyötä.
Miksi lisäeristäisin ruiskueristeellä?
Ruiskueriste on kilpailukykyinen eristemateriaali, jolla on ainutlaatuiset eristysarvot. Ruiskueristys on helppo levittää ahtaissakin paikoissa, eikä siihen muodostu saumoja tai lämpösiltoja.

Materiaalin ainutlaatuisten ominaisuuksien ansiosta ruiskueristys sopii erinomaisesti vanhempiin ohutseinäisiin taloihin, joissa eristemateriaalille on vähän tilaa, mutta jossa tarvittasiin hyvää eristystä.

Ruiskueristystä voidaan käyttää edullisesti kivi-, puu- ja metallirunkoihin. Eristettä voidaan levittää tarvittaessa myös suoraan maahan, kylmiin lattioihin ja perustuksiin. Eristys vahvistaa ja suojaa rakennusta minimoiden lämpöhäviön ja hylkien kosteutta.
Energiavertailu lisäeristyksen jälkeen
Vuonna 2018 rakennetun 184m2 talon sähkönkulutus oli 15259 kWh/vuosi, talon yläpohja lisäeristettiin ruiskueristeellä. Lisäeristyksen jälkeen sähkönkulutus laski 12203 kWh/vuosi.

Keskimäärisellä sähkön hinnalla 0,388 €/kWh (sähkö.tk 28 päivän keskiarvo) lisäeristys tuotti 1185,70 € säästöä sähkökuluissa/vuosi eli noin 100 €/kk